Byggande av hyrehöghus har påbörjats i Sjundeå

07.04.2020 14:04

Kategori: Boende & Miljö

Byggandet av Asuntosäätiös hyreshus i Sjundeå kommuncentrum har påbörjats. I två höghus byggs sammanlagt 50 bostäder som är inflyttningsklara på hösten nästa år. Att få höghus nära stationen är en betydande sak för utveckling av Sjundeå kommuncentrum och för hela kommunen.

Det byggs två höghus med fyra våningar. Bostadsytan varierar mellan 37 m2 för en enrummare till 75 m2 för fyra rum och kök. Husen byggs i korsningen av Brännmalmsvägen, Aleksis Kivi vägen och Bangårdsvägen som byggs som bäst.

- Kommunen bygger under kommande vår och sommar en ny linjedragning för Bangårdsvägen. Den nuvarande lättrafikleden som förenar Brännmalmsvägen och Bangårdsvägen tas ur bruk och den lätta trafiken leds via Brännmalmsvägen och den redan befintliga Bangårdsvägen, berättar Sjundeå kommuns tekniska direktör Markus Moisio.

Träden på tomten har redan fällts och ytjord avlägsnas. Nu stabiliseras och pålas jordmånen. Det orsakar ljudolägenheter uppskattningsvis till början av juni.

- Vibration som eventuellt förorsakas av pålningen övervakas med vibrationsmätare. På byggplatsen arbetar man i huvudsak vardagar kl. 7-18, några arbetsfaser kan man göra till kl. 22, berättar man från TNRak Oy som bygger objektet för Asuntosäätiö.

Byggandet av hyreshöghus vid Bangårdsvägen är en del av Sjundeå kommuns och Asuntosäätiös samarbete som varat tiotals år. Förutom kommuncentrum har parterna i sitt intentionsavtal dragit linjer för planering av markanvändningen även bl.a. på Störsviks område.

Grundläggningsarbetet för höghusbygget pågår vid Brännmalmsvägen.

Illustrationsbild för höghusen som byggs vid Brännmalmsvägen. (Bild AsuntosäätiöSR)