E-material och apparater

Ellibs är Lukasbibliotekets gemensamma e-bokstjänst. Du kan logga in i tjänsten med ditt bibliotekkortsnummer och PIN-koden, dvs. på samma sätt som när du förnyar eller reserverar lån i webbiblioteket. En e-bok behöver inte returneras utan den försvinner automatiskt från systemet när lånetiden går ut. Om du saknar PIN-kod eller inte lyckas logga in, kontakta biblioteket.
De böcker som kan lånas kan laddas ned på egna apparaten, eller så kan boken alternativt läsas i webbläsaren. Vid behov kan du låna en iPad i biblioteket som du kan använda i bibliotekets lokaler för att läsa e-böcker eller för att surfa på webben. Noggrannare anvisningar

Elib är en svenskspråkig e-bokstjänst i vilken man kan låna böcker genom att logga in i tjänsten via Lukas webbibliotekstjänsten med bibliotekskortets nummer och PIN-kod. 

Man får egna inloggningsuppgifter genom att skicka en begäran via webbiblioteket. Den nummerserie som behövs för inloggning skickas därefter till din e-post. I samma e-post finns en länk för att skapa en egen PIN-kod. För att logga in i tjänsten behöver du alltså både Lukas-bibliotekskortet och PIN-koden samt den nummerserie och PIN-koden som beställs via webbiblioteket.

Tjänsten innehåller främst svenskspråkig skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker. I tjänsten väljer man i webbiblioteket de böcker man vill låna: lånetiden är 28 dagar och därefter försvinner boken automatiskt från kundens konto. Boken kan läsas antingen i webbläsaren eller så kan de laddas ner på olika apparater så som PC / Mac, iPad eller Android. Det lönar sig att innan man laddar ned material, ladda ner ett läsprogram, t.ex. Bluefire Reader till iPad och Adobe Digital Editions till PC.

EPress

Inhemska lokal- och landskapstidningar kan läsas i bibliotekets nät genast när tidningar har kommit ut. Fungerar i bibliotekets nät med bibliotekskortets nummer och PIN-kod.

Digi.fi - material digitaliserat av de allmänna bibliotekens

Bibliotek runt om i Finland har digitaliserat material i deras samlingar som saknar upphovsrätt. För det digitaliserade materialet har grundats en gemensam tjänst, där man exempelvis kan söka efter material enligt ort eller med hjälp av olika sökord.

Naxos Music Library

Tjänsten är avsedd för att lyssna på musik. Finns på webbibliotekets webbplats. Inloggningskoden är bibliotekkortsnumret. Ladda först ned ett lämpligt program på mobilapparaten och därefter kan du skapa ett användarkonto på Naxos Music Librarys webbplats. Man loggar in i programmet med de egna inloggningsuppgifterna, laddar ned och lyssnar på musik med den egna mobilapparaten. Man kan lyssna i två timmar och därefter ska man logga i på nytt. Länk till mer ingående anvisningar

Finna.fi

Arkivens, bibliotekens och museernas material i en samtidig sökning.

Viddla

Viddla är tjänsten där du kan låna och se filmer. Lånen är begränsade till högst 4 lån per bibliotekskort under en kalendermånad.

Välj först vilken film du vill låna och efter det kan du lågga genom att klicka på “Spela film” –knappen. Välj ditt eget biblioteket och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och din pin-kod. Ett lån är i kraft 48 timmar och under den tiden kan du se filmen så manga gånger du vill.

Mediafostranmaterial

Kunddatorer och tabletter

Kunddatorerna i biblioteket får fritt användas i biblioteken. Vid behov kan man också skriva ut från datorerna till kundprintern. För att scanna ska man kontakta personalen.

iPad- och Android-tabletter

Apparaten kan användas i bibliotekets lokaler högst två timmar i taget. Apparaten får inte reserveras. Apparaten lånas helt normalt med hjälp av kundens bibliotekskort. Apparaten ska behandlas varsamt. Kunden är ersättningsskyldig om apparaten gått sönder pga. egen oaktsamhet.