Glada sommarjobbare blåser vind i seglen på Sjundeås avdelning på bostadsmässan

21.07.2021 11:36

Kategori: Boende & Miljö

– Hej! Känner du till Sjundeå?

Sjundeå kommun har tre sommarjobbare på sin avdelning på bostadsmässan i Lojo: Liinu Virta, Jesper Kanerva och Heta Paasilinna. De får många i de strida strömmen av bostadsmässobesökare att stanna upp vid Sjundeås avdelning. En del kommer från grannkommuner, några har någon gång besökt Sjundeå, men många har aldrig hört talas om kommunen.

– Det ligger här mellan Lojo och havet.

Sommarjobbarna presenterar sevärdheter, naturområden och förstås de tomter som finns till salu för dem som inte känner Sjundeå. Många tar gärna emot broschyren om Sjundeå. En del vill delta i utlottningen av en Sjundeå-solstol. Till sommarjobbarnas uppgifter hör också att göra inlägg i sociala medier.

Sjundeå anställde i sommar totalt sex sommarjobbare som sponsoreras av Caruna. Två placerades på tekniska byrånn och en i biblioteket. Kommunen fick nästan 30 ansökningar.

Heta Paasilinna på bostadsmässoavdelningen säger att hennes sommarjobb är jättekul.

– Arbetet är ganska krävande, det är lite tufft att stå hela tiden och att vara i ständig växelverkan. Jag blir glad av att människorna ler och jag känner att jag lyckats när får människor att gå in på avdelningen för att prata om tomter. Jag har lärt mig spontanitet och att läsa människor, säger Paasilinna.

– Arbetet är lugnt och roligare än målarjobbet jag hade förra sommaren. Mässan är större än jag trodde den skulle vara. Jag har lärt mig många saker om Sjundeå som jag inte visste förut, säger Jesper Kanerva.

Aune Wachecki och Hanna Savilahti från Sjundeå Medeltida Marknad var med på Sjundeås bostadsmässoavdelning i tisdags. Med på bilden är också livskraftschef Kalle Stenbäck och sommarjobbarna Heta Paasilinna och Liinu Virta.

Tomterna i Sjundeå intresserar

Sjundeås avdelning på bostadsmässan får också besök av målmedvetna kunder som är intresserade av tomter. De ställer frågor om servicen i Sjundeå, tågtidtabeller och om nya tåghållplatser kommer att öppnas samt om havsnära tomter.

– De har ofta redan läst sig in på Sjundeås tomter och vet mycket om utbudet, säger projektkoordinatorn Pia Jaatinen, som ansvarar för mässavdelningens dagliga verksamhet.

Tomtspekulanterna är intresserade av tomter i olika storlek och av hur snabb bygglovsprocessen är.

– Sjundeå väcker intresse eftersom vi har förmånliga tomter och för att de finns tillgängliga genast. Folk vill bo i en hälsosam, trygg och naturnära miljö, säger Jaatinen.

På bostadsmässan har Sjundeå som mål att dels göra kommunen mera känd, dels att marknadsföra sina tomter. Livskraftschef Kalle Stenbäck säger att mässan varit lyckad och ökat intresset. Besökarna har varit glada och intresserade.

– Intresset för tomterna har ökat, vilket syns inte bara på mässavdelningen utan också genom att intresserade tar kontakt efter att de varit på mässan. Vanligtvis är det lugnt på högsommaren, säger Stenbäck.

Vid sidan av mässteamet har kommunstyrelsens ledamöter, tjänstemän och representanter för olika evenemang bjudits till mässavdelningen för att berätta om Sjundeå. Tisdagen den 20.7. var Aune Wachecki och Hanna Savilahti med på mässavdelningen för att berätta om Sjundeå medeltida marknad, som ordnas för fjärde gången lördagen den 7.8.

Sjundeå kommuns sommarjobbare Jesper Kanerva och Liinu Virta berättar om Sjundeå för mässbesökare.