Matsvinnsveckan ordnas 12.–18.9

14.09.2022 11:33

Kategori: Boende & Miljö

Visste du att största delen av alla matavfallen uppstår i hushållen? Upp till 40 % av detta avfall finns i grönsaker, rotgrönsaker, potatis, frukt och bär.

Ett tips från matsvinnsveckan är till exempel att återuppliva halta morötter och skrynklig sallad: lägg kallt vatten och isbitar i en behållare, om de finns i frysen och lägg grönsakerna i en skål i tio minuter. Morötternas spänt bör komma tillbaka och salladen blir på nytt krispig.

Mer information och andra tips om matavfall finns på webbsidan Matsvinnsveckan och serien Roskasta ruoaksi som visas på Yle Arenan. Du kan också beräkna mängden, priset och CO2-utsläppen för ditt eget matavfall med hjälp av matsvinnräknaren som utvecklats av Luke (Naturresursinstitutet). (Länkarna öppnas i ett nytt fönster.)

Hävikkiviikko