Gå till innehållet

Sjundeådagarna 8–9.6.2024


Trollet Sipe.

Sjundeådagarnas huvudevenemang kl. 10–14

Sjundeådagarnas huvudevenemang ordnas i år på den nya sommargården, som byggs vid Åke Totts väg invid kommunhuset.

Under huvudevenemanget utlovas marknadsyra och föreningspresentationer. Föreningar, företag och andra aktörer i Sjundeå kan komma och ordna verksamhet och sälja sina produkter avgiftsfritt.

Speaker på evenemanget är Simon Sid och även en sammansättning ur jazzbandet Greyhound uppträder på plats kl. 12.

Utställarna bör ha egna bord med sig- På plats finns också trollet Sipe! Det finns fortfarande plats för mer program.

Vid sidan av huvudevenemanget kan du besöka många olika turistmål under Sjundeådagarna och pop-up-caféet Charlotta är öppet i Fanjunkars båda dagarna klockan 11–19. Samtidigt pågår också återanvändningsevenemanget Kesäkuun kierrätystapahtuma, som ordnas av Sjundeå finska församlings klubb Olohuone.

Lördag 8.6.
10–12 Paddling i Sjundeå å
11–12 Tuiskula Farm
13–14 Svidja slott
15–16 Husdjursgården Lönneberga

Söndag 9.6.
11–12 Gårdskulla lantbruksmuseum
12–15 Sjundeå i båt
13–14 Kehla Stall
13–15 Hembygdsmuseet
15–16 S:t Petri kyrka
17–18 Fanjunkars

Guidningar under Sjundeådagarna

Paddling i Sjundeå å

Lördag kl. 10–12
Paddlingscentret, Störsviksvägen 140

Sjundeå å anses höra till de nationellt värdefulla landskapsområden. Lekfullt kallas det även för Finlands Amazonas. Ån har ett ursprungligt bestånd av havsöring som ökar i antal. Den i Finland sällsynta kungsfiskaren har även observerats då och då bygga bo i strandbrinkarna i nedre loppet av ån. Från Sjundeå Paddlingscenter leder en guide oss på tur på Sjundeå å. Man kan också delta utan tidigare erfarenhet av paddling.

Biljetter 40 euro/person. 20 personer ryms med.

Bokningar:

info@seaction.com eller 09 256 4040

Lämpar sig för nybörjare. Barn över 4 år med vuxen.

Tuiskula Farm

Lördag kl. 11–12

Tuiskula Farm
Lappersvägen 496 (bilarna framför porten)
Lappersvägen 266 (parkera på ängen där du ser vårt så kallade hoopcoop-hönshus)

Tuiskula Farm är en liten familjegård i Lappers i Sjundeå. Där produceras grönsaker i permanenta upphöjda odlingsbäddar med regenerativa jordbruksmetoder och ägg från frigående höns. Regenerativt jordbruk fokuserar på markhälsa, vilket också utgör grunden för växters och djurs välbefinnande.

Lantbrukarna på Tuiskula gård Essi Ruuskanen och Pieter-Jan Van Damme berättar under rundan om Tuiskula som är ett intressant exempel på en lönsam, lagom stor gård som startat från grunden. Tuiskula är också en av pionjärgårdarna inom regenerativt jordbruk i Finland. Du får bekanta dig med lantbruk, betande höns och ett flyttbart hönshus.

Avgiftsfritt, 50 personer ryms med.

Svidja slott

Lördag kl. 13–14
Svidja 52, Sjundeå

Svidja slotts historia sträcker sig till medeltiden. Markerna som hör till slottet omfattar 726 hektar och på dess område finns över 60 byggnader. Den nuvarande huvudbyggnadens första skeden är från 1540-talet och den nuvarande exteriören från sekelskiftet 1800–1900. Den dåvarande ägaren August Wrede gjorde ändringar till senmedeltida och gotisk stil, som uppvisas av torn, trappgavlar och spetsbågade fönster- och dörröppningar.

Biljetter: Vuxna 10 euro, barn 5 euro

Guiden tar emot framför ladugården och där finns även parkeringsplatser.
Vi bekantar oss tillsammans med miljön och slottet. Slottet har trappor.

Lönneberga husdjursgård

Lördag kl. 15–16
Kynnarvägen 310

Mata djur på Lönneberga. Bekanta dig med Lönnebergas husdjursgård där 60 djur bor. Under turen matar och träffar vi djur och hör berättelser om dem. Man får klappa djuren och vi svarar gärna på frågor om djuren och deras skötsel. Till slut sätter vi oss ner för kaffe med bulla som ingår i priset.

Biljetter: Vuxen 10 euro, barn 8 euro. 35 personer ryms med.

Bokningar/biljetter linda.arifullen@gmail.com

Gårdskulla lantbruksmuseum

Söndag kl. 11–12
Gårdskulla 102

Gårdskulla gård har anor från 1840-talet. På gården finns ett av Nordens mest omfattande privata lantbruksmuseum med mer än hundra välskötta museitraktorer samt en stor mängd andra maskiner och apparater som använts på landsbygden – sammanlagt ca 15 000 föremål på två våningar.
Biljetter: Vuxna 10 euro, barn 5 euro.

En guide tar emot på gården och tillsammans bekantar vi oss med gården och museet. I museet finns trappor till övre våningen.

Sjundeå med båt

Söndag kl. 12–15
Vapaaherran Elämää

Elvviksvägen 16

Upplev Sjundeås varierande vattendrag och underbara natur ombord på en stor och snabb båt. Utfärden Sjundeå med båt tar oss från Sjundeå å längs sjön Vikträsk till Pickala å, varifrån färden fortsätter genom Pickala sluss till Sjundeå-Ingå havsområde och skärgård. I skärgården finns möjlighet att gå i land en stund för att sträcka på benen.

Under färden berättar guiden om områdets historia och natur. Vi åker en före detta Uisko-klassens trupptransportbåt med 2 st. 250 hk motorer. Båten har all säkerhetsutrustning och bl.a. kikare för att titta på naturen. I priset ingår seglarkläder enligt behov samt kalla och varma drycker.

Biljetter: 60 euro, 12 personer ryms med.

Bokningar: henrik@vapaaherranelamaa.com, +358 40 7091086

Kehla Stall

Söndag kl. 13–14
Engesbyvägen 299

Kehla Stall är en ladugård från 1901 som kan vara Finlands äldsta ladugård i tegel. Ladugården har varit privatägd sedan 1907 av samma släkt; Nu i femte generationen. Kom och lyssna på byggnadens historia och restaureringsprojektet, och vad som just du skulle kunna uppleva hos oss.
Kehla Stallcafé är öppet och efter turen kan man stanna och unna sig läckra delikatesser.

Avgiftsfritt. 20 personer ryms med.

Anmälan kehlastall@gmail.com

Sjundeå hembygdsmuseum

Söndag kl. 13–15
Prästgårdsvägen 22 b

Låt hembygdsmuseet leda dig till Sjundeås hembygdshistoria. I museets huvudbyggnad finns utställningar med bl.a. teman Porkalaparentesen, Mona Leos dockor och Sjundeås förhistoria. I stugbyggnaden finns interiör och en utställning av allmogeföremål. Invid museet på Krejansberget finns fyra ståtliga gravrösen från bronsåldern och en ståtlig utsikt öppnar sig från berget.

Inträdesavgift 2 euro, betalas i museet, kontant

S:t Petri kyrka

Söndag kl. 15–16
Svidjavägen 51

Sjundeås senmedeltida stenkyrka är byggd på 1400-​talet. Speciellt i kyrkan är bland annat målningarna som pryder valven och många gamla kyrkliga föremål. En sak- och språkkunnig guide berättar om S:t Petri kyrka och dess historia
Fritt inträde, ingen anmälan krävs.

Fanjunkars

Söndag kl. 17–18
Fanjunkarsvägen 1

Vår nationalförfattare Aleksis Kivi bodde i Fanjunkars torp hos Charlotta Lönnqvist, i Sjundeå centrum, under åren 1864–1871. Mamsell Charlotta gav Kivi ett hem och arbetsro. I Fanjunkars i Sjundeå skrev Kivi största delen av sin produktion, bl.a. Sju bröder. Som guide till Fanjunkars historia verkar Hilkka Toivonen, en aktivist och inflytelserik person från Sjundeå.

Avgiftsfritt, 25 personer ryms med.

Anmälan visit@siuntio.fi